Vill du bli chattstödjare hos Unga Lukas?

I Unga Lukas anonyma chatt möter du som volontär unga som behöver prata om livet och hur de mår. Chatten är öppen för unga mellan 13 – 25 år, måndag till torsdag mellan 19–22.

Det här är Unga Lukas

Unga Lukas är Förbundet S:t Lukas satsning för ungas psykiska hälsa. Hjärtat i Unga Lukas verksamhet är den anonyma chatten för unga. Redan år 1939 bedrev S:t Lukas stödverksamhet genom brevväxling. År 2010 startade dagens stödchatt i liten omfattning, som då hade namnet Nicodemus. Ett namnbyte skedde 2018 till Unga Lukas. Unga Lukas har sedan dess utvecklat det ideella och medmänskliga engagemanget för unga. Idag är chatten öppen på kvällstid från måndag till torsdag året om. Tack vare statligt finansiellt stöd har verksamheten successivt kunnat växa. 


Vad innebär uppdraget att vara volontär hos oss?

Du kommer att ingå i ett gäng med omtänksamma människor, som alla vill finnas där för de unga som vänder sig till oss och prata om det som den unga önskar. Uppdraget påbörjas med utbildning och sedan sker ett provpass i chatten med stöd av en samordnare under hela kvällen. Vid varje chattkväll finns en samordnare närvarande, för stöd och handledning till volontärerna.

Unga Lukas anonyma chatt har öppet 19–22, måndag till torsdag, hela året. För att finnas där när unga behöver det, har vi även öppet på röda dagar. I snitt bemannar du chatten hemifrån två kvällar i månaden.

Som volontär i chatten är vi omtänksamma vuxna, som vill finnas för unga genom att vara
närvarande, lyssnade och skapa trygghet i stunden. Under en kväll fokuserar du på en chatt i taget, då närvaro är viktigt i vårt förhållningssätt och vi visar det genom att vara här och nu i samtalet. 


Är detta du? 

 • Du har erfarenhet av att möta unga eller har samtalsutbildning
 • Du är en god lyssnare med engagemang för ungdomar
 • Du vill utvecklas och lära dig nya saker inom området
 • Möjlighet att engagera dig i snitt 2 kvällar/månad kl. 19-22
 • Vi ser tidigare erfarenheter som en tillgång, fast tror samtidigt på att det är viktigt att själv må bra för att kunna stötta andra. Ett krav är därför att du har bearbetat färdigt svåra upplevelser och är stabil i ditt mående, när du börjar som volontär hos oss.

Vad kan uppdraget ge dig?

 • Att ha genuina och ärliga möten med unga i en anonym chatt.
 • Möjlighet att påverka ungas liv och göra skillnad.
 • Att utveckla färdigheter i skrivande samtal.
 • En strukturerad introduktion och utbildning i Unga Lukas chattuppdrag.
 • Du får mer kunskap om Unga Lukas förhållningssätt i möte med unga i en anonym chatt, som är baserad på undersökningar och forskning.
 • Goda möjlighet till personlig utveckling, fördjupad utveckling i samtalskompetens och i att möta ungdomar.
 • Var med i en fin gemenskap med andra volontärer.
 • Handledning och fortbildning i olika former.


Du som vill göra skillnad för unga!

Tack för du vill engagera dig som volontär i Unga Lukas stödchatt! Skicka gärna ett CV och ett personligt brev, där du berätta om dig själv, dina erfarenheter och anledningen till att du vill engagera dig hos oss. Skicka till: hej@ungalukas.se.

Ser fram emot att höra från dig!

Är du ung och behöver någon att prata med?


Hos Unga Lukas har du som är mellan 13 och 25 år, möjlighet att få chatta anonymt med oss. Du väljer vad du vill prata om. Välkommen som den du är!