Lyssna på Vetenskapsradions inslag ”Vad svarar du de patienter som inte vill ha det här?”

Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för behandling av ångest och depression får nu ny kritik från oväntat håll.

Det är den amerikanen Sean Perrin, som forskar om kognitiv beteendeterapi, KBT, som menar att riktlinjerna lägger för stor vikt vid just KBT och mediciner.

Han saknar en medveten strategi kring vad som händer när patienter inte svarar på de här behandlingarna.

– Vad svarar du de patienter som säger att de inte vill ha det där?

Sean Perrin är amerikan men bor i Sverige och är docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet. Han har varit knuten till att implementera motsvarande riktlinjer i Storbritannien. Riktlinjer som Socialstyrelsen säger sig ha som modell. Men Sean Perrin ser stora skillnader.

Det handlar inte bara om vilken terapi som erbjuds, utan kanske ännu mer om hur den utförs. Här saknar Sean Perrin den kvalitetskontroll han menar finns i de brittiska riktlinjerna.

– Det är väldigt lite av den kvalitetskontrollen i de svenska riktlinjerna. De föreslår en strukturerad intervju och sedan erbjuds du den behandling som de anser vara den bästa evidensbaserade. Det är allt.

Sean Perrin efterlyser riktlinjer med en mer individualiserad vård, där patienterna involveras och får välja. Han menar att det ökar sannolikheten att patienterna förbättras.

– Man sätter sig med patienten och säger att vi tänker oss att erbjuda den här behandlingen först, men om den inte verkar så erbjuder vi en annan.

Han säger också att många som söker hjälp inom psykiatrin är stamkunder. De har redan behandlats med mediciner eller KBT och det har inte alltid gett resultat.

I Vetenskapsradions veckomagasin kommer en längre intervju med Sean Perrin där också Socialstyrelsens expert får förklara myndighetens syn.